Avşa Adası’nda Yaşanır Mı?
Avşa Adası yaşam şekli; kış aylarında 5.000 nüfusu ile ada yerlisinin kışlık evlerinde emeklilik hayatı sürdüğü yaz aylarında 200.000’i aşan nüfusu ile zamanın hızla aktığı tatil beldesi olarak bilinir. Avşa Adası’nda yazın ise 200.000’i aşan nüfusu ile tam bir yazlık tatil beldesi canlılığında deyim yerinde ise her yer “iğne atsan yere düşmez” derece kalabalıktır. Kış aylarında ise Avşa Adası’nda yaşam şu şekildedir; Adada bir kaç apart ve pansiyonun açıktır. Feribot seferlerinin adanın yaşam ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde çalışır. Kışın bir kaç çay bahçesi ve kurumsal marketlerin tek şubesi ile hizmet verir.
Avşa Adası’nda Yaşanır Mı?
Avşa Adası’nda yaşam şu şekildedir. Kış aylarında kendi kabuğuna çekilen Avşa Adası yaz aylarında mayıs ayı itibari ile dolmaya başlıyor. Avşa’da kış aylarında inşaat, tadilat ve belediyenin yaza hazırlık çalışmaları ile yapı sektörü hareketliliğini koruyor. Yaz aylarında ise inşaatçılık yerini turizme bırakıyor. Kış aylarında bir kaç apart motel veya pansiyon sahibi ada yerlisi olduğu için adada yaşıyor ve bu sayede bir kaç yer açık kalıyor. Bunlar Temel Motel, Buseyine Otel, Nehir Otel. Yaz aylarında turizmden kazandığı kazanç ile yaşamını sürdüren ada halkının işlettiği 100’den fazla pansiyon – otel hizmet veriyor. Bunun haricinde kalan tesisler işletmeci olarak otel,apart kiralayıp geçimini turizmden sağlıyor. Kısacası Avşa Adası yaz kış yaşanabilecek bir yerdir.
Rumlardan Günümüze Şarapçılık ve Zeytincilik
Avşa’da turizm haricinde Rumlar döneminden kalan üzüm bağcılığı yani şarapçılık geleneği az sayıda bağda da olsa hala varlığını sürdürüyor. 2 büyük şarap fabrikası 2 butik şaraphane ile ada karası yerli üzümünden üretilen şaraplar Dünya pazarında da değer görüyor. Yerli pazarda Ada Karası üzümlerinden yapılan iki nesildir aileden süre gelen mesleklerinin son varisleri Kardeşler Şarapçılık’ın Mavi Koy, Çınar, Altınkum Şarapları, Bortaçina ve Büyülüğü Bağ şaraplarının daha fabrika ortamında ürettikleri ürünler kurumsal marketlerde satılıyor. Zamanla kuruyan üzüm bağlarının yerine dikilen zeytin ağaçlarından toplanan zeytinler ile üretilen zeytinyağları ise ada yerlisinin Ortaklar müstahsil ürünü ve Bortaçina markası ile satılıyor. Daha çok merkeze 5 dakika mesafedeki Yiğitler Köyü‘ndeki yerli halkın kış aylarında tekneleri ile profesyonel olarak yaptığı balıkçılık da bir kısım ailenin yaşam şekli olmuşur. Yaz aylarında balık yasağı döneminde bir kaç tekne günlük olarak ada çevresinde istavrit, hamsi gibi ufak balıkları tutup sabah erken saatlerde merkez sahilinde satmaktadır. Yaz sonunda yasak sonrası karides, kalamar, barbun, mezgit, kırlangıç gibi dip balıkları da Yiğitler çevresinden çıkmaktadır. Yiğitler limanında teknelerden akşam saatlerinde sipariş ile sizde taze balık alabilirsiniz. Açıktan tutulan hamsi, palamut, istavrit, kolyos, uskumru ise balık halleri aracılığı ile Türkiye geneline ulaşmaktadır.
Geçim Kapısı : Turizm, Tarım, Balıkçılık ve İnşaatçılık
Adanın genel itibari ile inşaat, balıkçılık, turizm ve tarım olarak 3 alanda geçim kapısı toplanmaktadır. Her geçen gün artan nüfusu ile Avşa zamanla kendini de yenilemektedir. Elektrik, su, kanalizasyon ve internet alt yapısı belediye tarafından sürekli güçlendirilmektedir. Avşa’nın içme suyu ihtiyacı Türkiye’de bir ilk olarak denizden alınan suyun arıtılması ile sağlanmaktadır. Kapasitesi nüfusa oranla 2021 yılında arttırılmış ve geçen sezon herhangi bir su kesintisi sorunu olmadan geçmiştir. Avşa’da yerli halk kış aylarında soba, ufo veya pelet kalorifer ile ısınmaktadır. Avşa’da doğal gaz yoktur.
İklim
Bölge iklimi olarak Marmara, Ege ve Karadeniz iklimlerini aynı anda yaşamaktadır. Bahar döneminde gündüzleri sıcak akşamları serindir. Kış aylarında kış yoğun yaşanmaktadır. Yaz aylarında havası nemli ve sıcaktır. Fakat yazın havası denizin etkisi ile çok sıkıcı değildir. En güzel zamanı bizce mayıs ve eylüldür. Mayıs itibari ile eylül sonuna kadar denize girilmektedir.
Market, ATM, Banka ve Kargo İşlemleri
Yaşantımızın olmazsa olmazları gıda alışverişlerini sağladığımız marketlerden A101, BİM, ŞOK, Migros Avşa’daki şubeleri ile yaz kış açıktır. Kış aylarında tek şube çalışmakta olan kurumsal marketler yaz aylarında toplamda şube sayısı ile 20 civarındadır. Fırın, kasap, manav, bakkal, şarküteri, pazar yerinden taze sebze meyve gibi ihtiyaçlar gıda zinciri aksamadan sürekli satılmaktadır. Yaz aylarında bayram dönemlerinde herhangi bir yokluk yaşanmamaktadır. Bankaların ATM’leri merkezde yer almaktadır. Ziraat, Garanti, Yapı Kredi, Ak Bank, Halk Bank’a ait bankamatikler hizmet vermektedir. PTT kargo, PTT bank, PTT posta ve Türk Telekom internet tek merkezden online hizmete açıktır. Başka banka şubesi yoktur. Kargoların şubeleri ada da yoktur ancak Erdek şubeye bağlı olarak Aras, Yurtiçi, MNG Kargo haftanın belli günlerinde yazın çoğunluk ile her gün adaya teslimat yapılmaktadır. Sürat Kargo’da Avşa’ya Bandırma şubesi teslimatı ile hizmet verir. Adaya elden teslimatı haftanın genellik ile perşembe günleri yapar. Avşa Adası kargoları hakkında bilgi almak için tıklayın.
Taksi, Minibüs ile Şehir İçi Ulaşım
Avşa’da 20’ye yakın taksi plakası vardır. Yaz kış hizmet vermektedir. Minibüsler 3 farklı hatta yaz kış yolcu taşımaktadır. Bunlar Mavikoy siteler, Yiğitler Altınkum, Manastır Çınar koyu hatlarında şehir içi ulaşım belediye kontrolünde sağlanmaktadır.
Feribotlar ile Avşa’ya Ulaşım
Avşa’ya ulaşım feribotlar ile sağlanmaktadır. Yaz kış Gestaş, Marmara RORO ve Adalar 1 gemileri Avşa’ya yolcu taşımaktadır. Erdek’ten Adalar , Marmara RORO ve Gestaş, Tekirdağ’dan Adalar 1 gemileri yaz kış çalışmaktadır. Yaz aylarında sefer saatleri artan gemi seferleri ile çoğalmaktadır. Yaz aylarında Nisandan itibaren İDO hafta sonları cuma ve pazar günleri Yenikapı-Bostancı’dan kasım sonuna kadar sefer düzenlemeye başlamaktadır. Hazirandan itibaren 20 eylüle kadar İDO seferleri her gün yapılmaktadır. Yaz aylarında Öz Kaptan, Ömer Kaptan, Yavuz Naz gemileri Tekirdağ’dan arabalı yolcu taşımaktadır. Yine hafta sonları İDO Tekirdağ ve İstanbul Avcılar’dan yolcu seferlerini yapmaktadır. Detaylı bilgi için Avşa Adası feribot seferleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Sağlık Hizmetleri
Avşa’nın ada olması sebebi ile sağlık hizmetleri de ada içerisinde sürekli sağlanmaktadır. Avşa’da 1 sağlık ocağı ve 2 eczane hizmet vermektedir. Sağlık Ocağı’nın kapasitesi arttırılarak hastane boyutunda büyütülüp 2022 yaz sezonu için yeni binasında hizmet vermesi planlanmaktadır. Yaz aylarında sağlık çalışanı sayısı acil servis ekibi ile artmaktadır. 112 acil servis sürekli vardır.
Belediyecilik ve Kaymakamlık
Avşa’da belediyecilik 2013 yılından beri Marmara Adalar Belediyesi tarafından adadaki hizmet binası aracılığı ile yürütülmektedir. Belediye başkanı Süleyman Aksoy’dur.Su arıza ve alt yapı işlemlerine BASKİ bakmaktadır. Elektrik hizmeti işlemleri UEDAŞ tarafından sağlanmaktadır. Bölgenin güvenliğini Jandarma sağlamaktadır. Trafik kontrollerini yine Jandarma trafik sağlamaktadır. Avşa İçişleri olarak Marmara Kaymakamlığı’nın bölge idaresindedir.
SELDA DURMAZ İLTEKİN
30 Ağu. 2024
avşada ev almak istiyorum öneride bulunabilirmisiniz.nereleri tercih etmem konusunda. yada pişmanlık yaşarmıyım.
elektirik ve su kesintisi çok olur mu.
yardımcı olursanız sevinirim.
Onur Kutlu
30 Ağu. 2024
Merhaba Selda Hanım; elektrik ve su kesintisi olmuyor. Çarşı içini tercih ederseniz daha rahat edersiniz. sakin bölge arıyorsanız merkez dışındaki yerler tercihiniz olabilir.