avşa adası otel

Avşa Adası Nerede ve Hangi İle Bağlı?

Avsa-adasi-nerede

Avşa Adası, Balıkesir ili Marmara ilçesine bağlı bir mahalledir. Kapıdağ Yarımadası’nın uzantısı şeklinde olup ve 7 km uzunluğunda ve 4 km genişliğindedir.

İlçe merkezine 11 km, il merkezine 155 km uzaklıktadır.

Avşa’nın ismi Orta Çağ’da Afissia’dır. Cumhuriyet döneminde ilk adı Türkeli’dir. 2005 yılında Resmi Gazete kararı ile “Avşa Adası” olarak ismi değişmiştir.

Marmara Adalar Belediyesi’ne bağlıdır. Belediye Başkanı Aydın Dinçer, Kaymakamı Elif Çelik’tir.

avsa-adasi-sahil

AVŞA SAHİLİ

Avşa Adası Nereye Bağlı?

avşa adası nereye bağlı

Avşa Adası Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlıdır. Balıkesir il sınırları içerisinde olan ada için Avşa Adası nereye bağlı sorusunun cevabı internette bazı kaynaklarda İstanbul yada Tekirdağ’ın ilçesi olarak belirtilse de resmi kayıtlarda bu böyle değildir. Bunun sebebi İstanbul ve Tekirdağ’a yakın olan ada yaz aylarında yerli turistlerin akınına uğrar.

Avşa Adası Konumu Sıkça Sorulan Sorular

Avşa’nın konumu hakkında en doğru bilgileri sizler ile paylaştıktan sonra sizler için derlediğimiz tatilinizde sizlere rehberlik edecek güncel bilgileri okuyabilirsiniz.

Avşa Adası Tatil Rehberi

Avşa Ne Tarafta Kalıyor?

Avşa Adası Marmara Denizindedir. Marmara’nın güneyindedir.

AVŞA ADASI - MARMARA ADASI

Adanın bu kadar çok tercih edilme sebepleri arasında ulaşım kolaylığı (3-4 saatte tatildesiniz), uygun konaklama seçenekleri(kişi başı 500 TL’den başlayan), denizinin temiz ve koy sayısının fazla olması (7 farklı plajı var), gece hayatının (3 disco, 5 bar) güzelliğidir. Doğa güzelliği ile kendine hayran bırakan Avşa Adası’na nasıl gidilir sorusunun cevabı için linkimizi takip edebilirsiniz. Güncel feribot seferleri için de sitemizden doğru bilgilere ulaşabilirsiniz. Güncel konaklama seçenekleri içinse Avşa Adası otelleri sayfamız sizlere 100’e yakın seçenek sunan güncel tatil rehberidir.

Avşa Adası’nın İl ve İlçe Merkezine Uzaklığı Nedir?

Konum olarak Marmara ilçe merkezine 11 km, Balıkesir il merkezine 155 km uzaklıktadır. Deniz yolculuğu ile Tekirdağ’a 32,2 mil, 84,6 mil ve Erdek’e 17,3 mil uzaklığındadır.

Avşa Adası’nın Ekonomisi Nasıldır?

Avsa-yaz-sezonu

BARLAR SOKAĞI

Yaz aylarında eğlence sektörü ve konaklama hizmeti adanın ekonomisini canlı tutar. Üç farklı disco ve beş gece kulübü yaz aylarında hizmet verir. Yeni nesil meyhane konseptindeki restaurantları ve geleneksel meyhane tarzındaki et balık lokantaları ile her kesimden tatilci tarafından tercih edilir. Turizm otelcilik anlamında aynı anda iki yüz bin tatilciyi ağırlayabilecek kapasitedir.

Kış aylarında yerli ada halkı geçimini yaz aylarında kazandığı pansiyon hizmetlerinden sağlar. Ekonomik bir diğer kaynağı ise tarım sektörüdür. Zeytin ve zeytinyağı üretimi ile birlikte şarapçılık atadan kalma meslektir.

Adakarası üzümü üretimi ile bağcılık ve bu üzümlerden yaz sonunda yapılan şarapçılık ekonomik kaynakları arasındadır. Adada son yirmi yılda artan yapılaşma sonrası inşaat sektörü de kış aylarında beş binden fazla inşaat işçisinin başka şehirlerden gelerek geçim kaynağı haline gelmiştir.

Avşa Adası’nın Tarihinde Neler Yaşanmıştır?

avsa-adasi-ilk-yerlesim-yeri-manastir-koyu

MANASTIR KOYU

İlk yaşam bölgesi Manastır Mevkii’dir. Şuan ki Beyaz Saray Koyu da Manastır Mevkii’ndedir.

Rumlar döneminde Gedeon’a, Patrikhane tarafından verilen 1892 tarihli vasiyetnamede Avşa’nın adı “Ausia” olmuş “Afissia” olarak yazılmıştır. Cumhuriyet ile birlikte Türkçe’de “Avşa” adını almıştır. Tarih boyunca farklı kültürlerin izlerini taşıyan bir yerdir. Araplar, Rumlar ve Türkler gibi çeşitli milletler bu adada yaşamıştır. Hatta eski taş devrinden günümüze kadar pek çok medeniyet bu güzel adayı evi yapmıştır. Bizans Dönemi’nde, ada stratejik bir amaçla kullanılmış ve o dönemdeki adı “Afousia” olarak anılmıştır.

672 ile 678 yılları arasında İstanbul’u kuşatan Arap orduları, Avşa Adası’nı yerleşim yeri olarak kullanmışlardır. Yıllar içinde Türkleşen Araplar nedeniyle ada, Osmanlı Dönemi’nde “Araplar Adası” olarak bilinmiştir. Mübadele Antlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte adada yaşayan Rumlar Yunanistan’a gönderilmiş ve ada Türkler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bu dönemden sonra adadaki tarım faaliyetleri durmuştur.

Cumhuriyet Dönemi’nde, ada kısa bir süre “Türkeli” olarak adlandırılmıştır. Ancak sonrasında yapılan düzenlemelerle ada, “Avşa” ismini almıştır. Günümüzde Avşa Adası, turistik bir cennet olarak bilinir ve ziyaretçilere plajları, tarihi dokusu ve unutulmaz deneyimler sunar.

Avşa; Marmara Denizi’nde Marmara, Paşalimanı ve Avşa Adası olarak 3 büyük takımadalardan birisidir. Marmara Denizi’nde Kapıdağ Yarımadası’nın uzantısı görünümündedir. Diğer komşu adalar ile arasındaki derinlik 16-35 metre arasındadır. Avşa’nın uzunluğu 9 km, eni 4 km ve toplam yüz ölçümü 36 kilometrekaredir.

avsa-adasi-beyaz-saray-koyu

BEYAZSARAY KOYU

Avşa Adası’nın İklimi Nasıldır?

İklim yapısı olarak Marmara’nın orta bölümünde olduğundan dolayı Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin karışık bir oluşumunu taşır. En soğuk ayı ocak olup en sıcak ayı temmuzdur. Yaz aylarında nemli bir hava olur. Deniz suyu çok tuzlu olmadığı için denizden çıktığınızda yanma gibi hisler vücutta oluşmaz.

avsa-adasi-feribot-ulasim

AVŞA FERİBOT İSKELESİ

Avşa Adası’na Ulaşım Nasıl Yapılır?

Sadece deniz yolu ile ulaşmak mümkündür. Gemi ile Erdek’ten Gestaş arabalı gemi ile 2 saat 30 dk., ulaşım sağlanır. İstikameti İstanbul olan misafirler ise yaz aylarında İDO seferleri ile 3 saat 30 dk’da, Tekirdağ’dan ise arabalı deniz feribotu ile 4 saatte Avşa’ya ulaşır. Bakınız;  Avşa Adası’na Ulaşım

avsa-adasi-denize-sifir-pansiyonlar-sahil

AVŞA ADASI MERKEZ SAHİLİ

Avşa’nın Yatak Kapasitesi Kaçtır?

Avşa’da 20 adet otel ve 350 farklı pansiyon yaz aylarında 200.000 yatak kapasitesi ile hizmetinizdedir.

avsa-adasi-merkez

AVŞA İSKELE

Avşa Adası’nın Haritadaki Konumu

Avşa Adası’nı Instagram profilimizden takip etmek için @avsa.adasi sayfamızı ziyaret edin.

avsa-adasi-onerilen-tesisler
Dayanak Apart
Ayşegül Apart Yiğitler
Nehir Deluxe Otel
Uludağ Apart
Cane Motel
Avşa Adası Nerede ve Hangi İle Bağlı? Misafir Yorumları 3 DOĞRULANMIŞ YORUM
  1. Beste

    09 Ağu. 2024

    Harika bir içerik olmuş. Sayenizde Avşa’yı doğru tanımış oldum.

  2. İsmet kurtuluş

    17 May. 2024

    Son 3 yıldır avşaya tatile geliyorum geçen yıl yiğitleri tercih etmiştik daha sessiz huzurlu geldi bize ailecek sevdik. Eğlence çoşku isteyenler avşa merkeze huzur sükunet isteyenler yiğitlere gidiyor. sitenizdeki pansiyonlar temiz yerler tercih ettiklerimiz arasında hiç pişmanlık yaşamadık lakin belediye çöp toplama işine yetişemiyor eleman sayısını artırmalı ve sigara izmaritlerini halkımız da sahile atmasa daha çok memnun olacağız

  3. Meltem kısmet

    16 May. 2024

    Sitenizden bulduğum apartlarda geçen yaz güvenle yaz tatilimi geçirmiştim avşa adasını o kadar çok beğendik ki Bu sene de en güzel pansiyonlardan birini seçtim ama erken rezervasyon da daha indirim beklerdim yine de tatile gelmek için sabırsızlanıyorum